SCHOLEN

Yoga op school

Kinderen en tieners krijgen vandaag heel wat prikkels binnen en staan vaak onder druk. Er wordt van hen veel verwacht. Dit alles kan leiden tot concentratieproblemen, faalangst, een negatief zelfbeeld, passief of agressief gedrag, zich niet lekker in hun vel voelen, lichamelijke klachten, … Volwassenen, en dus ook leerkrachten, ervaren vaak dezelfde soort klachten.

Op scholen wordt het daarom steeds belangrijker tijd te besteden aan concentratie- en ontspanningsoefeningen. Door kinder- of tieneryoga aan te bieden op school – als tussendoortje of in een yogasessie – leren leerlingen op een speelse manier zich bewust te worden van hun lichaam en geest, en leren ze om zichzelf te zijn. Dit proces doorlopen kinderen en tieners samen met de leerkrachten waardoor zowel zij als de leerkrachten plezier en baat hebben bij yoga op school!

In een programma aangepast aan de leeftijd en behoeften worden er waardevolle technieken en oefeningen aangeleerd die ook u als leerkracht kunt gebruiken in de klas. Door beweging, visualisatie en ademhalingstechnieken creatief te combineren met een onderwerp wordt leren gemakkelijker en leuker.

Kinderen en jongeren ontdekken op hun eigen manier hun mogelijkheden en hun beperkingen en leren er op een positieve manier mee om te gaan. En… ontspannen leerlingen creëren ontspannen leerkrachten!

Onderstaand aanbod van kinder- en tieneryoga is er voor kleuter- en lagere scholen, buitengewoon onderwijs en secundaire scholen. YogAnanda werkt volledig op maat!

Omwille van de drukke agenda verplaatst YogAnanda zich momenteel enkel in en rondom de regio Vlaams-Brabant.

Voordelen van yoga op school

Yoga op school biedt heel wat voordelen op verschillende gebieden.

Yoga…

  • verhoogt de concentratie;
  • stimuleert de fantasie en de creativiteit;
  • bevordert het zelfvertrouwen;
  • zorgt voor een betere nachtrust;
  • zorgt voor een gezond zelfbeeld met respect voor zichzelf en de andere;
  • verbetert ook de motoriek;
  • verstevigt de weerbaarheid
  • versterkt de groepsdynamiek;
  • helpt pestgedrag indijken door het versterken van de groepssfeer.
scholen

Yoga@Corona

Scholen staan voor vele uitdagingen. Van zowel leerlingen als het schoolteam wordt er veel verwacht. Er is meer dan ooit nood aan afwisseling tussen ontspanning en werken. Yoga creëert hiervoor een uitweg. Van korte pauzemomenten, een yoga-tussendoortje tot een (online) yoga sessie thuis en/of in de klas, van stoelyoga voor jouw leerlingen en team tot een yoga-avontuur in de eigen klas.

Korte of lange yogamomenten, alles is bespreekbaar. YogAnanda past zich aan aan jouw vraag, noden en wensen.

Scholen

Yoga in de klas

Eens iets anders dan het museum of een film? Investeer in het welzijn van je leerlingen. YogAnanda komt naar jouw school om samen de vele voordelen van yoga te beleven!

Vooraf stemmen we af op de noden en wensen van jouw klas of graad. Vaste onderdelen van een yogasessie zijn: gronding, opwarming, yogahoudingen, meditatie, visualisatie en relaxatie. Deze onderdelen worden (afhankelijk van de doelgroep) op een speelse manier gebracht en met veel variatie, zodat elke sessie iets nieuws brengt. Met kinderen gaan we samen op een superfijn yoga-avontuur gekaderd binnen een specifiek thema: het circus, de natuur, het oerwoud … Tieners neem ik mee in een yoga-sessie om te werken rond zichzelf of de groep.

Jij als leerkracht kan samen met jouw leerlingen deelnemen aan het yoga-avontuur. Zo ervaar ook jij hoe leuk, vernieuwend en ontspannend dit kan zijn. Een dik uur (of meer) samen plezier maken en ontdekken, een heuse teambuilding voor leerkracht en leerling!

Een yogasessie of workshop wordt steeds op maat uitgewerkt, binnen een klas maar ook binnen de verschillende graden. Deze kan gegeven worden tijdens één lesuur, pauze(s), één dagdeel (vm/nm), een hele dag of verspreid over meerdere dagen.

Scholen

Studiedag kinder-/tieneryoga voor leerkrachten

Het hele team leerkrachten gaat op yoga-avontuur! Zo zal jij als leerkracht meteen kunnen voelen wat yoga met je doet en welke impact eenvoudige oefeningen kunnen hebben op kinderen of tieners. Uiteraard werken we in op hun belevingswereld. Vaste onderdelen van een yogales zijn: gronding, opwarming, yogahoudingen, meditatie, visualisatie en massage. Deze onderdelen worden op een speelse manier gebracht en met veel variatie, zodat elke les iets nieuws brengt.

Na de ervaring van de kinderyogales, krijgen leerkrachten verder uitleg over de opbouw en didactische principes van een kinder-/tieneryogales. Er wordt gekeken naar de noden en wensen van de kinderen, tieners en/of leerkrachten op jouw school. Op het einde van de studiedag wordt er ruimte voorzien voor vragen of bekommernissen. Zo kunnen leerkrachten nadien zelf aan de slag met yoga in de klas en/of als tussendoortje!

Ter info: yoga past volledig binnen jullie leerplan!

Een studiedag wordt afgestemd op jouw school. Deze kan gegeven worden tijdens één dagdeel (vm/nm), een hele dag of verspreid over meerdere dagen.

Scholen

Teambuilding

Yoga is een dankbare tool voor jouw team om elkaar te ont-moeten en te verbinden in een ongedwongen en aangename sfeer!

Yoga helpt de gemeenschapszin binnen je team(s) te ontwikkelen en dus op natuurlijke wijze de prestaties op het werk te verbeteren: een hecht team kan bergen verzetten! Elkaar helpen, samen ontspannen, verstillen en genieten staan op de eerste plaats. Zijn er spanningen en conflicten binnen een team? Zeker dan kan yoga ondersteuning bieden.

Tijdens een teambuilding-sessie wordt er gefocust op yogahoudingen alleen, per twee of met de gehele groep en ook relaxatie en ademhaling. Alles is mogelijk! Lachen ontstaat spontaan! Deze activiteit zal de samenwerking tussen je werknemers en de verbondenheid van je collega’s boosten.

Een teambuilding wordt afgestemd op de noden en wensen van jouw team. Deze kan gegeven worden tijdens één dagdeel (vm/nm), een hele dag of verspreid over meerdere dagen.

scholen

Evenementen

Een schoolfeest of openschooldag? Een sportdag, scholenveldloop of projectweek? Met een yogaworkshop breng je jouw event tot een hoger niveau!

Een yogaworkshop vergroot de betrokkenheid van zowel jong als oud. YogAnanda stemt het aanbod en thema af aan de gekozen doelgroep. Plezier gegarandeerd voor jong en oud!

Wil je graag meer informatie?